воскресенье, 19 апреля 2015 г.

Cкільки районів буде в Приірпінні?

В повній темноті сидять два кума і розпивають пляшку. І тут один з них каже:
- Куме, а чому ви собі наливаєте більше ніж мені?
- Ну ж темно, звідки ви, куме, знаєте?
- Розумієте, куме, ви собі наливаєте буль-буль-буль- буль. А мені лише буль буль.


Зараз у Бучі та Ірпені відбуваються дуже цікаві речі – і це поза увагою громадськості, та майже як у тому анекдоті — у суцільній темряви і чутно тільки буль буль.

Так шо ж насправді відбувається у Бучі та Ірпені під гучним гаслом «реформа місцевого самоврядування»?

Раніше були райони – тепер "повіти" от і все?

Але реформа місцевого самоврядування це не тільки перейменування районів у повіти.

Офіційно децентралізація базується на двох аспектах:
  • розмежування повноважень між державою і місцевим самоврядуванням;
  • фіскальна реформа – підведення ресурсів під повноваження органів влади, які створюються в адміністративно-територіальних одиницях.
Але є декілька аспектів які замовчують або не афішують. Що буде з Приірпінням в результаті цієї реформи?
Vorzel_vokzal
  1. Приірпіння планується розділити: в Ірпені буде свій район, у Бучі свій.
По-перше скоріш за все Гостомель, та Ворзель «достануться» Бучі, бо дуже вже хоче цього голова Бучанської міської ради Анатолій Федорук
Нагадаємо, що згідно із законом України, територіальні громади сусідніх міст, сіл та селищ мають право до об’єднання. На договірних засадах вони можуть об’єднувати комунальні структури і кошти місцевих бюджетів. Саме про такі амбіції заявила Буча. Мер міста Анатолій Федорук запросив села Блиставиця, Мироцьке, Михайлівка-Рубежівка, а також селища Гостомель і Ворзель, хоча останні підпадають під вплив іншого населеного пункту.
Мер Бучі повідомив, що Бучанська міська рада звернулася з пропозицією до Ворзельської селищної ради об’єднатися, утворивши єдину територіальну громаду, згідно з законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Із такою пропозицією бучанці вийшли і до Гостомельської, Михайлівсько-Рубежівської, Мироцької, Блиставицької рад.
Що буде, якщо Ворзель увійде до Бучі? У Ворзелі, згідно з законом, вже не буде селищних рад. Вибиратимуть хіба що старосту, який працюватиме на постійній основі, діятиме апарат, будуть служби, пов’язані з благоустроєм, соціальними працівниками тощо. Обиратиметься об’єднана територіальна рада. Скільки буде депутатів від таких селищ як Ворзель – потім визначить Верховна Рада.
Зі слів голови Бучі, були проведені попередні розрахунки – на утриманні тільки апарату можна зекономити 12 млн. гривень. Звідки ця цифра невідомо.

Але що буде мешканцям Бучі та Ворзеля чи Гостомеля від такого об’єднання?

А нічого хорошого. Мешканців Бучі отримають додаткові черги на все. За рахунок росту чисельності та адміністративного навантаження. Так що мешканців Бучі чекає збільшення майже у два рази черги на вирішення будь-яких питань, чи то дитину у садок, чи то пенсію та субсідію отримати.
Що чекає мешканців Ворзеля чи Гостомеля від такого об’єднання? Теж нічого гарного. Тепер треба за питаннями не ходити у свій виконком, чи у відділ реєстрації речових та цивільних прав, тепер все це буде у Бучі.
Тоді кому це треба, якщо ні мешканцям Бучі, Ворзеля чи Гостомеля це непотрібно?
Тому хто отримає доступ до такої дорогої та цінної землі Ворзеля та Гостомеля. Хто це буде здогадайтесь самі.
park9gN1tl
  1. Скромний Ірпінь
Після того як Буча стане центром невеличкого королівства-повіту під Києвом з самою дорогою землею включаючи землі Гостомельської, Михайлівсько-Рубежівської, Мироцької, Блиставицької рад. амбіції Ірпеня стати районним центром виглядають досить скромно. Але мало хто зауважує, що у кожній територіальній громаді мають бути такі установи органів виконавчої влади, як міліція, державне казначейство, санітарно-епідеміологічний та ветеринарний контроль, соціальний захист населення, протипожежна безпека, реєстрація речових та цивільних прав, пенсійний фонд.
Чи потягне бюджет Ірпеня це додаткове навантаження?
В принципі так. Але є одне велике «АЛЕ». Поки що влада в Ірпені будує тільки парки, а не робочі місця і підприємства. Чи приносять парки податки до місцевого бюджету? Ні.
Таким чином видатки бюджету Ірпеня дуже значно виростуть, а ось прибутки – ні. І план по вирішенню цього питання влада Ірпеня поки що не оприлюднила.
detpoliklinika

3. Жити чи виживати?
Рішення про утворення повітів повинні бути прийняті до 15 липня. Інакше керівники органів місцевого самоврядування Київщини, і Приірпіння зокрема, можуть і не отримати державне фінансування. Добре, у цьому році поділимо Приірпіння на частини, і кожний місцевий «князьок» отримає собі по «королівству». А що буде далі у наступному році? Де взяти кошти на утримання кожного окремого району? Особливо, якщо дістанція між Бучею та Ірпенем одна зупинка на маршуртці?
Нагадаю треба буде за свій власний кошт утримувати в обов’язковому порядку окремо у Ірпені і у Бучі — пост міліції, казначейство, відділи соціального захисту та пенсійного фонду, відділ реєстрації актів громадського стану, пожежну частина, швидку, а також школи, поліклініку, об’єкти культури і т. д.
Буча приєднає до себе Ворезль та Гостомель, та за рахунок продажу землі під будівництво якось виживе. А що буде з бюджетом Ірпеня у 2016 році? За рахунок яких коштів Ірпень буде утримувати школи, садочкі, свою міліцію та відділи соціального захисту, пенсійного фонду ті інши бюджетні організації. За рахунок нових парків?
Зрозуміло, що підняти нами питання так і залишаться питаннями. І як у нас завжди це робилось все буде, як вже намічено і договорено. Стануть райони повітами. Ворзель стане Бучею, а Ірпінь, своїм районом. От тільки мешканці Приірпіння не стануть від цього ні заможнішими, ні щасливішими, та й в них ніхто і не питає, та й не цікавиться.
Колись Павло Тичина, який любив і часто бував, жив, відпочивав, та творив у Приірпінні написав: «Де грози падають – там райдуги встають». Коли вже над Приірпінням встане райдуга, бо ці грози вже дістали?
Віктор Атаманчук
Джерело http://irpin.today/?p=2812

Комментариев нет:

Отправить комментарий