понедельник, 30 января 2017 г.

Україна - лідер ... за смертністю



 Україна - лідер ... за смертністю!!!

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повідомила, що забруднення повітря промисловими підприємствами, автомобілями, електростанціями і з інших джерел вбиває 3 мільйони людей в усьому світі щороку.

Вперше ВООЗ розбила цю шокуючу цифру по країнам. Очікувано, найгіршими трьома країнами за абсолютними показниками смертності стали Китай, в якому більше одного мільйона чоловік померли від забрудненого повітря, принаймні, 600 тисяч в Індії, і більш ніж 140 000 в Росії.
Неприємним же сюрпризом стали показники смертності в перерахунку на 100 тисяч жителів - Україна тут є беззаперечним лідером і смертність від забруднення повітря в Україні в ЧОТИРИ  рази вище на душу населення, ніж в п'яти найбільш екологічно чистих країн разом узятих.



За прикладом забрудненості далеко ходити не треба - лише недавно Київ накрив зимовий задушливий смог. Як коментують експерти, це сталося через те, що в столиці велика кількість підприємств, зі старіючим обладнанням і стародавніми очисними установками, які фактично нічого не очищають. І досить додати несприятливі погодні умови і дихати в місті стає неможливо.

Як же реагують на ці цифри наша влада і преса? Так, ніяк - статистика була опублікована ще у вересні 2016 року і начебто треба бити на сполох, і щось робити, але нічого не відбувається.
А ось як, для прикладу, відреагувала на цифри мер Парижа Енн Ідальго: вона заявила, що її однією з головних завдань, як мера французької столиці, є боротьба з забрудненням повітря, і що це вимагає сміливих і рішучих дій від мерів всіх міст ..

У нас же при бездіяльності влади змушені самоорганізовуватися жителі. Наприклад, в Києві небайдужі жителі Позняків, Дарниці, Березняків створили ініціативну групу по боротьбі із забрудненням повітря формальдегідами фанерним заводом «Фанплит».


За свої гроші мешканці проводять експертизи повітря, наймають юристів, щоб відстоювати інтереси жителів міста в судах, проводять роз'яснювальну роботу, самостійно організовують пікети.

Однією з останніх ініціатив стала петиція на сайті Київради Про винесення заводу «Фанплит» за межі міста Київ.

Ось посилання на неї

Насправді цю петиції може (і повинен) підписати будь-який небайдужий киянин.
Причому не важливо на якому березі Києва Ви живете!
Разом з іншими екологічними ініціативами громадян можливо це змінить сумну і безрадісну статистику смертності від забруднення повітря в нашій країні!
Головне не залишатися байдужими!

1 комментарий:

  1. все хороши...никакие правила не соблюдаются...только РОССИЯ во сколько раз больше УКРАИНЫ? не хотят бизнесмены следить за экологией...одни деньги в головах и прижать их некому...

    ОтветитьУдалить