четверг, 23 февраля 2017 г.

Масляна 5 цікавих фактів!

Масляна історія традицій та 5 цікавих фактів!

Пять  найцікавіших фактів про Масницю!

Свято Масляна це не тільки народні гуляння з розвагами та смачними млинцями, або варениками - Масляна це значно більше!

Характерно, що Масляну в Україні відзначають вюди. І в Карпатах, і в Чернігові, і в Баранівці, і в Херсоні.

  1. Масляна — єдина кого визнали!
Масляна — це унікальне свято. Масляна це ЄДИНЕ язичницьке свято в Україні, яке офіційно визнане християнською православною Церквою. У християнському православ’ї Масляна стала називатися «сирною» або «мясопусною» седмицею (тижнем). І навіть назва «Масляна» це свято отримало лише з 17-го століття, коли вона була включена в офіційні церковні свята. Всі інші язичницькі свята Івана Купала, Три Спаса, Трійця, Стрітення, Водохреща та інші були м’яко адаптовані під біблійні сюжети. Все, крім Масляної. Для порівняння це те ж саме якби церква визнала жіночий день 8 березня або 1 травня офіційним святом! Ви розумієте наскільки Масляна унікальна!

maslyanaa6a

2. Чому саме Масляна?
Сама назва «Масляна» пов’язане з тим, що в останній тиждень перед Великим постом дозволяється вживати в їжу вершкове масло, молочні продукти і рибу, але забороняється їсти м’ясо. Церковне назву цього тижня — Сирна або Мясопусна.

3. Може не Масляна, а масЛельниця
Хоча є ще варіант: можливо, назва цього свята є одним з імен давньослов’янської богині Лелі. Вона є однією з найбільш багатоликих богинь, постаючи перед людським родом то в образі ніжної дівчини, а то на весняне рівнодення — пишнотілої, з рум’яними щоками Масляної. І співали про Масницю так: «Приїжджай ти до нас На широкий двір: На горах покататися, У млинцях повалятися, Серцем потішатися. Масляна — Червона краса, Руса коса, Тридцяти братів сестра, Сорока бабусь внучка, Трьох матерів дочка, квіточка, Ягодка, перепілочка ».

4. З’їв млинець — з’їв шматочок сонця!
До речі, і слово «язичницький» — означає «народний» (давньослов’янське слово ««язик» означає — «народ»). А млинець — звичайно, символ сонця, оскільки він, як і сонце, жовтий, круглий і гарячий. І древні слов’яни вірили, що разом з млинцем вони з’їдають частинку його тепла і могутності.

5. Древній сакральний сенс Масляної.
Сакральний зміст цього свята воістину космічен: для слов’ян це було свято воскресіння Землі. Вогонь Даждьбога, набрався в Сварзі за довгу Зиму сил, залишає Небо і приходить до прокидається Землі, зігріває її Душу, вселяє в неї молоду Весняну надію — Лелю.

Джерело http://irpin.today/?p=4240

Комментариев нет:

Отправить комментарий