вторник, 14 февраля 2017 г.

А що Ви знаєте про Івана Мазепу?

А що Ви знаєте про Івана Мазепу?

Як відомо Росія століттями робила все, щоб спаплюжити історію видатного гетьмана України Івана Мазепи. І нажаль багато в чому це Росії вдалося.

Читайте ще,

Как козаки Москву брали!

А що Ви знаєте про Мазепу?

mazepa00563f6bf160d667cb3841d1db94254f

Як пише сайт baranivka.net ще 100 років тому романтичний образ Мазепи був більше відомий ніж романтичні образи самих відомих романтиків Тристана и Изольди, чи Орфея і Евридикі.

Важко повірити? Ось декілька цікавих фактів про Мазепу.


Півтора століття тому в театрі на Бродвеї під час вистави “Мазепа” (за Байроном) актриса Ада Менкен з’являється напівголою. Ставши нечуваній скандал, театр трохи не закрили, однак героя п’єси про Мазепу згадують досі.
Поема “Мазепа” відомого англійського поета Джорджа Байрона вперше окремим виданням у вільному перекладі Дмитра Загула попала до українського читача аж в 1929 году. Втім і сьогодні про неї мало хто знає.
У п’єсі йдеться про юного пажа польського короля Яна II Казимира, якого оголеним прив’язують до спини коня. Коня відпускають у степ. Так Мазепу карають за зв’язок з Терезою, – дружиною пфальцграфа Фальковського.
На Мазепу нападає зграя вовків, і він ледь залишився живим.
Байронівській Мазепа був дуже популярним героєм перших європейськіх романтиків.
Тому його образ потрапляє навіть у Еротичне мистецтво.
Так  І. С. Кон у своїй Книзі “Чоловіче Тіло в історії культури” Зазначає: “Образ безпорадно розпростертого на спіні, прив’язаних до крупу коня оголеного юнака давав простір садомазохістській уяві; Звичайний, в такій позі зображалися только жінок, например, змальовуючі Викрадення Європи “.
Варто зазначити, що насправді перша кінна драматична вистава (автор Генрі Мілнер) “Мазепа чи Дикий кінь з Татарії” – романтична драма на три Дії за співаємо Байрона – Відбулась в Амфітеатрі Естлі в 1831 году, де в роли Мазепи, короля Татарії, Виступивши сер Джон Картліч (1793-1875).
Впродовж Наступний 30 років шоу “Мазепа на коні” в різних варіантах з успіхом показували у Британії та Штатах.
Повертаючись до Байрона.
Байрон пише поему “Мазепа” у 1818 году, в Італії. Саме цей твір відкрив Європейській публіці невідому тоді Країну – Україну. У Біографії Івана Мазепи є два факти, яки викликали тоді цікавість. Перший – служба гетьмана у польського короля та його романтичні пригоди. Другий – спроба здобути незалежність України за ПІДТРИМКИ шведів.
Байрон знав про Мазепу з твору Вольтера “Історія Карла XII”. Автор зображує гетьмана Юнак-пажем польського короля, який закохався в заміжню панянку, за що и БУВ жорстоко наказаний. Щоправда, описані події мають мало спільного з реальною біографією гетьмана.
mazepa22f4dc8a4
Поема Байрона надихнула ще одного майстра – Віктора Гюго. Він створив однойменну поему (1828), оспівуючи волелюбність Мазепи. В цілому українського гетьмана Гюго зобразив як нестримного романтика. Літературознавці та мистецтвознавці сходяться на думці: Іван Мазепа став натхненником для цілої плеяди європейськіх письменників-романтіків. Наприклад, тільки в німецькій літературі можна знайти добрий десяток творів, присвячений Українському полководцю и політику.
Кому може завдячувати Мазепа за таке попадання в історію культури? Своєму ворогу Яну-Хризистому Пасеку, з яким навіть збирався стрілятись на дуелі.

Як відомо, після навчання в Києво-Могилянській Академії батько вислав Мазепу до двору польського короля, великого князя литовського і руського Яна ІІ Казимира. Мазепа став королівським пажем і зумів швидко завоювати прихильність короля. Ян ІІ Казимир був у близьких взаєминах із західними монаршими дворами, щороку відправляв за кордон трьох талановитих юнаків шляхетського походження для покращення освіти. Мазепа потрапив до цієї трійки стажерів; відвідав Німеччину, Францію, Італію, можливо, Австрію у дипломатичній місії козаків. 1659 року повернувся до Речі Посполитої.

Під час служби при дворі Яна ІІ Казимира мав особистий конфлікт зі шляхтичем Яном-Хризистом Пасеком, що ледве не закінчився дуеллю в королівських палатах. Мазепа втратив прихильність короля, змушений був повернутися до України.

Пасек згадує у своїх “Споминах” історію, яка стала популярною, хоча насправді, як більшість поетичних образів, ймовірно, далека від правди. Коханкою Мазепи була дружина визначного польського магната; коли ошуканий чоловік дізнався про це, наказав своїм служникам зловити винуватця, прив’язати голого до дикого коня та пустити степом.

І ця історія Пасека з усіма подробицями видалась сучасника дуже романтичною і її перетворили на епопею. Поети, художники та музиканти – Байрон, Гюго, Верне, Буланже, Ліст – звеличили героя, зробили його символом.

Свого часу Едґар Кіне порівнював нещасливу Францію до замученого Мазепи, перед яким простягалося славне майбутнє.

Далі – більше.

У виданні Джорджа Емметта Sons of Britannia в 1871 році вийшов твір “Мазепа чи Диявольський кінь України” Джеймса Скіппа Борлеза, перевидане згодом у виданні The Boy’s Champion Journal в 1890-х роках.

В 1861 році Карло Педротті написав оперу ‘Mazeppa: melodramma tragico in quattro atti: per le scene del Gran Teatro Comunale di Bologna l’autunno’.
А в 1910 році вийшов перший фільм про байронівського Мазепу – ‘Mazeppa, or the Wild Horse of Tartary’, в якому головні ролі виконали Кетлін Уільямс і Том Сантчі.

mazepa030184ff

У Штатах в цей час популярною стає пісня в стилі кантрі ‘Where the Hell’s Mazeppa?’ – “Де, чорт забирай, та сама Мазепа?”
Та сама Мазепа таки є, в Мінесоті, а також ще два населені пункти, названі в пам’ять про байронівського героя – в Пенсільванії та Південній Дакоті.
Врешті-решт, пригоди “американського Мазепи” доречно завершити згадкою про повість Альберта Айкена, опублікованою в 1878 році під назвою “Індіанський Мазепа чи Безумець Рівнин. Дивна історія техаського переселенця”.
А що Ви знаєте про Івана Мазепу?

Джерело http://baranivka.net/?p=1919

Комментариев нет:

Отправить комментарий